Leo van Herwijnen overleden

16 januari 2022

De nestor van Rugby Nederland, Leo van Herwijnen, is op zaterdag 15 januari 2022 overleden.

Leo van Herwijnen stond voor Rugby Nederland aan de basis van een succesvolle PR-organisatie, de huidige ANP uitslagendienst en de teletekst berichtgeving, en nam het initiatief tot oprichting van de Stichting Nazorg Sport Gehandicapten. Hij schreef talrijke artikelen en publicaties over de rugbysport, met als historische bijdrage het eerste Nederlandstalige boek over de rugbysport in Nederland onder de titel “In de lijn gespeeld” dat binnen de sport literatuur nog altijd als standaard werk wordt beschouwd. Vervolgens bracht hij een unieke collectie rugby attributen en memorabilia bij elkaar, als zichtbaar en tastbaar bewijs van de rijke rugbycultuur in Nederland over de afgelopen 100 jaar. Het NRB Bestuur heeft gezien de grote verdienste van oud hoofdbestuur, Erelid en Lid van Verdiensten Leo van Herwijnen voor de rugbysport in Nederland, en daarbuiten gevolge onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en de internationale erkenning door toekenning van de Médaille Mérite d’Argent door de FIRA-AER.

Leo begon in Rugby Nederland als PR man begonnen en groeide uit tot een legende die Rugby Nederland, op de kaart heeft gezet. Na heel veel jaren in het bestuur te hebben deel genomen, heeft hij het ledental zien stijgen van 6000 naar 16000 deelnemers van onze mooie sport. Leo heeft verschillende trofeeën in het leven geroepen die hij in “zijn” commissie, Commissie Onderscheidingen en Predicaten van Rugby Nederland, in stand hield. Alle prijzen worden jaarlijks uitgedeeld. Dit zijn:

1)            Hans van Swol Trofee:                       Winnaar District team van het jaar Heren.

2)            Denis Power Memorial Trophy:      Winnaar Nationale Sevens Heren.

3)            Hans Brian Media Award:                Award voor journalistieke prestaties.

4)            Jeanette Bakker Plaquettes:            Beste speler van het jaar Dames.

5)            Leo van Herwijnen Trofee:              Beste speler van het jaar Heren.

6)            Lisa Groenendijk Trofee:                 Beste speler jeugd van het jaar meisje.

7)            Frans Henrichs Trofee:                    Beste speler jeugd van het jaar jongens.

8)            Looie LODje Trofee:                         Landskampioen van het jaar Dames.

9)            Herman v Broekhuizen Beker:        Landskampioen van het jaar Heren.

Om voor één van deze Eretitels in aanmerking te komen moet voor iedereen binnen en buiten de rugbygemeenschap zichtbaar en optimaal voldoen aan: Karakter-Respect-Passie-Samenwerking-Trots-Gedrevenheid.

Leo is de grondlegger van het Rugby museum, dat was gevestigd op zijn bedrijf in Tiel. Hier worden alle rugby relikwieën bewaard van over de hele wereld. Deze wordt nu in “zijn” commissie , de Leo van Herwijnen foundation in bewaring gehouden.

Leo van Herwijnen is bij vele clubs Lid van Verdiensten en of Ere lid.

Leo heeft na de oprichting van RC The Bassets 1 juli 1978 onze club bijzonder goed bijgestaan naar gemeente en Rugby Nederland toe, toen nog de Nederlandse Rugby Bond NRB. Ook heeft Leo privé de jeugd gesponsord met shirts. Leo kocht voor veel geld diverse Rugby en Bassets relikwieën op onze veilig ter ere van ons 35 jarige bestaan. Leo vroeg The Bassets in het verleden om in Nederland bij clubs te spelen zodat hij hier PR uit kon halen. De Drenthe Friesland tour is hier een voorbeeld van. Maar ook de opening van het clubhuis van Wageningen.

 Leo is bij Rugby Club The Bassets Lid van Verdiensten gemaakt voor zijn vele inzet!

Leo van Herwijnen, een man waarvoor Rugby Nederland een hele diepe buiging voor moet maken.

Wij wensen familie, vrienden en Rugby Nederland sterkte met dit grote verlies.

 

Leden en bestuur, van Rugby Club The Bassets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© RC THE BASSETS 2023