RC The Bassets 3 22 - 54 LSRG 2

19 January 2020 - 14:30 at SASSENHEIM

Wedstrijdverslag Bassets 3 vs LSRG 2

Een doorsnee zondag in januari, 19 januari wel te verstaan, wisselend bewolkt, zonnige momenten, een aangename 7 graden Celsius én een super gemotiveerd Bassets 3!

Na het verzamelen druppelen de heren van ons 3e richting kleedkamer en vandaar de (kunst) grasmat op, klaar voor de warming-up. Tijdens de warming-up een praatje + aanwijzingen van onze Coach Marco en captain Joey Vos voor komende wedstrijd. De 2e alweer, binnen een week tijd, wat mensen last van PHPD (pijntje hier, pijntje daar..)maar blije gezichten. Klaar om met elkaar de wedstrijd aan te gaan tegen de Leidse studenten, jonge gasten met wereld conditie en vooral een attitude van: Bassets, ouwe mannen en nieuwe aanwas, dat moet toch makkelijk worden…. Maar schijn bedriegt:

Om 14:30 de kick-off, direct wordt er door LSRG druk gezet op onze Bassets 3 defensie, gevolgd door een break tot dicht bij onze try-line. Maar door goed tackle werk en alert gedrag, wordt deze actie op tijd afgeremd. Onze jongens zijn klaar en wakker, ze gaan nu afrekenen met een oud Bassets gebruik; de tegenstander eerst laten scoren.

We zijn 11 minuten op weg en onze Joey breekt door de verdediging van LSRG heen en scoort de eerste try, 5-0. Gekte, blijdschap en ongeloof, desillusie bij de tegenstander. Helaas wordt de conversie niet benut, het geloof en vechtlust is er niet minder om, maar neemt juist toe!
12 minuten later op de klok wordt na een mooi samenspel vanuit de scrum door onze ouwere jongere Patrick van Dorp de tweede try gedrukt…ook hier helaas de conversie niet verzilverd, het zijn dan ook winderige omstandigheden.

Onze gasten van LSRG zijn er confuus van, peppen zichzelf op en profiteren binnen 3 minuten van een vroeg moegestreden Bassets 3, tja, leeftijd en conditie gaat ook z’n tol eisen 😉, en drukken hun 1e try, conversie verzilverd, 10-7 op het scorebord.

LSRG heeft de smaak te pakken en voert het tempo op, de jonge Leienaars komen op dreef en krijgen vlak bij de Bassets try line een kick mee, onze Willem z’n hoofd geperst tussen 2 LSRG spelers, gevolgd door een try, conversie lukt ook deze keer: 10-14

En zo ballen de gasten vrolijk verder door onze defensie, het derde is even de kluts kwijt en laat helaas gaten vallen, praten veel onderling en er heerst wanorde.. de ruststand is dan ook 10-28 voor onze bezoekers. In de rust, nou ja 5 minuten uitblazen, een motiverend relaas van onze coach Marco, hij stipt aan dat we op de goede weg zijn, er zijn mooie momenten, er wordt goed getackeld. Ook een wissel van scrum half heeft effect, nieuweling Damian v.d. Meij pakt dit heel goed op, ziet kansen, acteert daar op, inzicht in het spel. Maar ook de oude garde geeft niet op, na de rust gaat ons 3e weer vol vuur het strijdperk in.. De jonge Leienaars krijgen nog 10 a 15 minuten ruimte om tot scoren te komen, wat ze idd niet nalaten; we zijn een uur onderweg, de stand is nu ondertussen 10-47, ze missen de laatste conversie.

Dit doet iets met onze jongens, ze krijgen er weer vertrouwen in, het vuur komt weer terug, hartverwarmend aangemoedigd door teamgenoten, begeleiders, verpleegkundigen en publiek! Het harde werken wordt beloond, na 10 minuten is het de boomlange en boom brede Rogier v.d. Tas die als een soort locomotief met wagonnetjes de LSRG try line over dendert… 15-47. Kijk, de fut is er nog niet uit, ons collectief wordt opgejaagd met de wetenschap dat er een bonuspunt gepakt kan worden, door idd 4 try’s te drukken. Dus op jacht naar nummer 4! En onze barbariaanse Rogier (zie het positief) heeft er nog geen genoeg van, na 10 minuten bikkelen door alle jongens krijgt hij weer de gelegenheid om nog eens de LSRG defensie opzij te zetten en stelt de score op 20-47, conversie door Kees van Vliet: 22-47 BONUS punt is binnen, nu heel belangrijk. Ook met de wetenschap, dat LSRG hun vorige wedstrijd tegen collega studenten uit Delft met 85-19 heeft gewonnen, speelt een rol. De Bassets leken een makkelijke prooi, maar wat kun je je in hun vechtlust en positiviteit vergissen. Nu is het proberen de stand vast te houden tot het eindsignaal, welke ons inziens toch langer duurt dan gewenst, er zijn wel wat “dode” spelmomenten geweest, maar niet noemenswaardig lang. Vlak voor genoemd eindsignaal lukt het LSRG om toch nog een keer door te breken, een try en conversie zijn hun deel, met gelijk de eindstand: 22-54. Na ruim 1 ½ uur speeltijd op de klok mogen onze jongens trots zijn, LSRG uit hun overwinningsroes gehaald, iedere Bassets speler alles gegeven (onze tegenstanders natuurlijk ook). En nog een rugby weetje. LSRG heeft tegenover de meest antieke 1e rij van Nederland gestaan, mannen die 2 a 3x zo oud zijn. Een respectabele 1e rij van, niet schrikken, 175 jaar!! En dan gewoon de scrums winnen van de jonge gasten, dit is ongekend goed, respect voor de oude garde en natuurlijk onze jonge honden. Ik ga dit verslag nu iets inkorten, de 3e helft werd door de teams de gebruikelijke tradities in ere gehouden, met onze man of the match Damian, een goed voorbeeld voor alle jongens. Iedereen heeft genoten, een lekker biertje gedronken en moeten constateren dat de finale van ons clublied “dronken Bassets speler” nog wat vaker geoefend moet worden 😉. Dus op naar de volgende training en wedstrijd, ons 3e is op de goede weg! Tot over 2 weken.

Robert-Jan Schrijvers

© RC THE BASSETS 2022